Fra Rockclimbing
Version fra 12. apr 2019, 16:16 af Katrutube (diskussion | bidrag)

(forskel) ←Ældre version | se nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til: Navigation, Søgning

Bornholm

Klipperne på Bornholm er unikke for Danmark, for vi har ikke klipper andre steder i landet. Heldigvis er Bornholms klipper også gode at klatre på. De er måske ikke så voldsomt høje, men til gengæld er diversiteten stor. Man kan klatre på kystklipper med flot udsigt til vandet. Man kan klatre på lodrette næsten blanke vægge i nedlagte stenbrud. Man kan klatre i snævre sprækkedale. På grund af den høje diversitet af klipperne byder øen både på bouldring og ruteklatring, og om vinteren er der tit også fine muligheder for isklatring.

I modsætning til når turen går sydpå, klatrer man på Bornholm som i Norden på eget udstyr. Større mængder boltede ruter findes kun i Moseløkken Stenbrud. Dog findes der på Bornholm ruter af alle sværhedsgrader, så der skulle være rigelig udfordring for både begyndere og eksperter. Så bare se at komme afsted!

Hvad enten du er fastboende bornholmer eller blot feriegæst kan denne guide forhåbentlig inspirere dig til at klatre på øen.

Bornholm on the Rocks

Så kom den endelig, tyske Karsten Kurz har lavet en guidebog på tysk og engelsk, som beskriver Bornholm som klatredestination. Udarbejdelsen af guidebogen er sket i samarbejde med rockclimbing.dk hvor hovedparten af oplysningerne om de enkelte ruter stammer fra. Vi må sige at det er gjort med tysk grundighed, så skal du til Bornholm og klatre så skal du have den med i ryksækken.

Bogen kan købes i på Allinge Turistkontor samt i Blocks & Walls i København. Den kan også købes direkte fra forlaget Geoquest Publishing House, for 25 EUR + forsendelse.

Bornholm on the Rocks.jpg

Klipper

Nedenfor er en oversigt over klipper på Bornholm med beskrevne ruter. På kortet er kystklipper markeret med blåt og listet fra venstre mod højre set fra havet. Indlandsklipper er markeret med gult og listet fra nord mod syd. Stenbrud er markeret med rødt og listet fra nord mod syd. Mere detaljerede kort kan findes på siderne for de enkelte områder. Alle klipper på Bornholm Se oversigt på Googlemap.

Kystklipper Indlandsklipper Stenbrud Kort


Opdatering

Vi opdaterer løbende information om klatring på Bornholm. Hvis du ligger inde med information om klatring på Bornholm, vil vi meget gerne have den. Det kunne være, at du har lavet en rute, har optegnelser over hvor de forskellige ruter ligger m.m.

Med venlige klatrehilsner.
Bornholmerudvalget
Dansk Klatreforbund

App's

App for Android

App for iPhone, iPad og iPod Touch

Adgangsforhold

Der har ikke været den samme tradition for klippeklatring på Bornholm, som man kender det fra resten af Europa og for den sags skyld også resten af Skandinavien. De første nedskrevne ruter stammer fra slutningen af 70’erne, så klippeklatring er et forholdsvist nyt fænomen på øen. De seneste år har der desværre været meget uheldig fokus på netop denne aktivitet med adgangsproblemer til følge. Mange af problemerne bunder i misforståelser og uvidenhed om teknikkerne bag klippeklatring.

Derfor må det understreges, at fordi en rute er medtaget i guiden betyder det ikke, at du har ret til at klatre den. En rute kan være medtaget af historiske årsager og der kan være specielle uafklarede ejerforhold.

Se endvidere denne liste hvor større grupper har fortrinsret http://www.naturstyrelsen.dk


Information

Trykte guider

50 udvalgte ruter på Bornholm 1995

Guiden blev udgivet af Dansk Bjerg- og Klatreklub i 1995 og er nu udsolgt fra forlaget.

50 udvalgte ruter paa Bornholm 1995 01.jpg

Mikkel Ketils fører

Oplysningerne i denne fører er sammenskrevet af Mikkel Ketil Hansen men blev aldrig mangfoldiggjort. Her er den Fil:Ketilfoerer.pdf.

Udvalgte ruter på Hammeren

Ruter udvalgt af Peter Harremoës 2013. Her er den Fil:Hammerfører.pdf.

Klatring ved Røstad og Sæne Forstrand

Beskrivelser af alle de ruter ved Røstad og Sæne Forstrand, som vi kender placeringen af. Her er den Fil:Roestad.pdf.

Link