12. Helligdommen

Beskrivelse
Området omtales ofte som Helligdomsklipperne selvom der egentlig kun er en Helligdomsklippe. I dette område finder man Bornholms mest kendte klippeformationer – Lyseklippen og Capriklippen. Alle klipperne har en flot placering helt ud til vandet og er bestemt et besøg værd. På grund af den flotte placering er der mange udsigtspunkter for turisterne, der besøger kunstmuseet. Her er tit mange tilskuere så opfør dig ordentligt!

Klippen kan fremtræde lidt løs, men ved nærmere eftersyn er det ikke så galt. I området findes også grotter og huler samt nogle fine boulderproblemer nede i vandkanten. Rester af bladbolte på Lyseklippen vidner om at den har været besøgt af klatrere i forgangne tider. I området fra Helligdomsklipperne og til syd for Gudhjem findes der også en del gode ruter. Nogle få af disse er beskrevet under .

Vejviser
Klipperne findes på den nordøstlige del af Bornholm nord for Gudhjem. Der parkeres på Bornholmerpladsen (P-pladsen ved Bornholms Kunstmuseum). Måneskinsklippen ligger mellem Lyseklippen og Helligdomsklippen. Kommer man fra Bornholmerpladsen og ser ned på Lyseklippen, så ligger den til venstre. Kommer man ned ad stien fra kunstmuseet og Bornholmerpladsen og kigger ud over vandet, så ligger Siriusklippen i kløften til højre. Alene på denne væg findes der ca. 14 ruter – nogle bedre end andre. Nord-vest for Sirius ligger Capriklippen, ved den lille anløbshavn. Den er generelt løs og ikke anbefalesværdig.

Koordinater
Helligdomsklippen: N55.22497, E014.89662
Måneskinsklippen: N55.22491, E014.89773
Siriusklippen: N55.22532, E014.89515

Kort
http://www.harremoes.dk/kort/helligdom.html

Klatrebegrænsninger
Området nord-vest for Lyseklippen er fredet, og ifølge en kendelse i naturklagenævnet ødelægger klatring “klippernes monumentale virkning” for turisterne. Det fredede område samt området ned til Våde Ovn er ejet af Danmarks Naturfond, som ikke bryder sig om klatring.