16. Randkløve

Beskrivelse
Midtvejs mellem Saltune og Ypnested finder man en af øens femstjernede seværdigheder – “en gruelig Fjeldrevne”, som Peder Nikolai Skougaard kaldte det i sin Beskrivelse over Bornholm fra 1804. Der gik 100 år, og med de første turister havde bornholmerne i 1904 fået øjnene op for for stedets værdi som turistattraktion og fik bestemt “at bevare klipperne ubeskadigede i enhver henseende”. Og sådan ligger de i dag med den dybe kløft, hvis længderetning går på tværs af øens normalt NØ-SV-gående sprækkedale.

I selve Skåret og dets umiddelbare nærhed findes en del gode faste ruter. Bevæger man sig mod nord eller syd langs kysten, kan man her finde en del korte og lette ruter. Alle ruterne ligger godt i læ for vind fra vestlige retninger. Ruterne inde i selve skåret har kun sol om formiddagen.

Visse af de lette ruter (ca. 4. grad og nedefter) kan sagtens have været klatret tidligere end angivet. Alle oplysninger om gamle bestigninger er naturligvis meget velkomne.

Vejviser
Parkering ved Randkløvegård – Her er der plads til adskillige biler
Følg en markvej 50 m. syd for Randkløvegård, drej til venstre og følg et skovbryn langs en bæk. Skovbrynet følges rundt langs marken indtil en sti fører ned mod vandet.

Parkering ved Klintebækgård – Her er der kun plads til 2-3 biler.
En lille sidevej til Randkløvevej fører ned langs Klintebækken til husnumrene 28-30. Vejen slutter ved Klintebækgård og Hellebjerghus, som ligger ved redningsstien. Efter aftale med ejeren af Klintebækgård kan vi parkere i det sidste sving. Randkløve Skår findes ved at følge redningsstien mod sydøst. Hvis man kommer på cykel nordfra kan man i stedet dreje fra i Saltuna og følge redningsstien sydpå forbi Klintebækgården til Randkløve Skår.

Kort
http://www.harremoes.dk/kort/randkloeve.html

Koordinater
N55.17194, E015.04005

Klatrebegrænsninger
Der er ingen klatrebegrænsninger. Området omkring Randkløve Skår har været fredet siden 1905 (fredningsnr. 139-04-02), og fredningen indebærer ingen begrænsninger i forhold til klatring. I miljøministeriets beskrivelse af området nævnes desuden overgroning som en trussel mod naturværdierne. Lodsejeren er enig, vi kan frit klatre her, og det er i alles interesse, at klipperne holdes fri fra vegetation.

Lodsejer
Torben Svendsen på Ellesgaard, Kirkebyvej 39 i Østre Marie, tlf.nr. 56 47 01 44.