02. Vang Sydkyst

Beskrivelse
Området fra Vang pier og hen til Duehul byder på noget af Bornholms bedste klatring. Klipperne er vestvendte, hvilket betyder at der er sol om eftermiddagen.

Man kan parkere på parkeringspladsen i Vangbruddet og gå ned gennem bruddet til Vang pier, eller man kan parkere ved Vang Havn, lige før bommen, og gå langs kysten hen til pieren.

Kysten syd for Vang pier er delt op i navngivne sektorer: Klemblokvæggen, Kosteskabet, Næsen, Lænestolen, Krogeduren, Laybackområdet, Solovæggen, Slagboltvæggen og Den Gemte Væg. Syd herfor er stort set uudforsket land.

Solovæggen ligger helt ud til det sted, hvor den gamle jernbane er gået op i landet. Her ligger der mange fine og lette ruter.
Slagboltvæggen er en fin kystvendt væg, der ligger ca. 100 m syd for det sted, hvor det gamle jernbanespor fører op i landet og erstattes af klipper helt ud til havet.
Den Gemte Væg ligger lige syd for Slagboltvæggen.

Vejviser
Fra havnen i Vang går man langs kysten forbi pieren og yderligere 10 min sydpå. Herefter dukker først ruterne før næsen op. Krogeduren ligger ca. 20 minutters gang fra havnen og er ikke til at undgå at se og et stykke derefter følger både ruterne syd for Krogeduren, solovæggen, slagboltvæggen og Den Gemte Væg.

Kort
http://www.harremoes.dk/kort/vangkysten.html

Klatrebegrænsninger
Vang klipperne er frededede, men fredningen tillader klatring, idet der skal tages hensyn til naturen. På kyststrækningen findes flere steder en sjælden brejne kaldet sort radeløv. Endvidere vokser der klipperøn på toppen af klipperne. Det er af største betydning, at vi værner om disse planter.

Særligt i den sydlige del at denne kyststrækning er der om foråret (1. februar til 15. august) ynglende fugle at tage hensyn til. Blandt andet har strækningen fået en lille bestand af alke som er ret sjældne.

Se evt. fredningsafgørelse reg. nr. 07835.00 vedrørende Ringebakkerne.